انیمیشن یکی از تولیداتی است که با کمک نمایش سریع و متوالی مجموعه‌ای تصاویر می‌تواند مفاهیم مختلف آموزشی، تبلیغاتی و... را به مخاطبین انتقال دهد. پارینه شناسان با بررسی‌هایی که انجام داده‌اند مشخص کرده‌اند که نخستین نمونه‌هایی که از طریق آن‌ها حرکت و تصویر باهم تلفیق می‌شوند، به نقاشی‌های عهد پارینه سنگی باز می‌گردد.
اما امروزه ترکیب تصاویر و چگونگی خلق تصاویر با پیشرفت تکنولوژی بسیار متفاوت شده است و روز به روز بر اهمیت تولید انیمیشن و شغل انیماتوری افزوده می‌شود. به همین جهت امروز می‌خواهیم به این پرسش پاسخ دهیم که انیماتور کیست؟ و چگونه انیماتور در خلق انیمیشن کمک می‌کند؟ در ادامه با نیک سو همراه باشید.

انیمیشن چیست؟

انیمیشن، نمایش بسیار سریع و متوالی تصاویری دو بعدی یا حرکت مدل‌های تولید شده واقعی است. به عبارت دیگر انیمیشن با کمک گیری از مجموعه‌ای از تصاویر تلاش می‌کند تا توهمی از حرکت را در ذهن مخاطب ایجاد کند. امروزه انیمیشن در شکل‌های مختلفی از جمله دو بعدی، سه بعدی، کامپیوتری یا به شکل تلفیقی تولید می‌شود.
به همین جهت برای تولید آن از روش‌های مختلفی همچون انیمیشن روی طلق، کاغذ، مجموعه‌ای از اشیا و جلوه‌های ویژه کامپیوتری استفاده می‌شود. اما انیمیشن با کارتون چه تفاوتی دارد؟ این سوال و دغدغه بسیار مهمی است. به همین جهت پیش‌تر درمقاله‌ای در نیک‌سو به شکل مفصل توضیحاتی را درمورد انیمیشن و تفاوت آن با کارتون توضیح داده‌ایم. 

انیماتور کیست؟

به طور واضح به سازنده انیمیشن، انیماتور می‌گویند. انیماتور تلاش می‌کند تا به مدل‌های تولید شده و نقاشی‌ها جان ببخشد. درواقع انیماتورها بسته به سبک کار می‌توانند انیمیشن سینمایی، کارتون تلویزیونی، تیزر تبلیغاتی، بازی کامپیوتری یا انیمیشن برای موزیک ویدئو تولید کنند. اما امروزه باتوجه به پیشرفت تکنولوژی، برای تولید انیمیشن از ابزارها و نرم افزارهای بسیار پیشرفته استفاده می‌شود به همین جهت انیماتور بایستی به نرم افزارهای حرفه‌ای برای تولید انیمیشن آگاهی داشته باشد.

برای مطالعه:

انیمیشن؛ روان درمانی برای بیماران اوتیسمی

ویژگی‌های انیماتور 

به طور کلی یک انیماتور حرفه‌ای امروز بایستی مجموعه‌ای از ویژگی‌های زیر را داشته باشد:

  • صبور باشد و با حوصله به دنبال تولید خروجی باکیفیت باشد.
  • دقت و تمرکز بالایی به خرج دهد.
  • توجه ویژه به جزئیات داشته باشد.
  • مهارت خوب و کافی در کار با نرم افزارهای تولید ویدئو و تدوین داشته باشد.
  • تحصیلات دانشگاهی مرتبط با گواهینامه از مراکز آموزشی معتبر داشته باشد.

وظایف انیماتور 

معمولا تولید یک انیمیشن حرفه‌ای با هر منظوری، فرآیندها و مراحل زیادی را بایستی طی کند. در هر مرحله وظایف خاصی برعهده انیماتور است که این وظایف عبارتند از:

  • در مرحله توسعه:

در مرحله توسعه تولیدکنندگان و کارگردانان با کمک انیماتورها، ایده‌هایی را خلق و برای اجرای آن برنامه ریزی می‌کنند.

  • مرحله پیش تولید:

در این بخش ایده‌ها بازنگری می‌شوند. ایده‌های انتخاب شده با کمک داستان پردازان و طراحان به نمایش‌هایی داستانی تبدیل می‌شوند.

  • تولید:

در بخش تولید، مجموعه‌ای از رنگ‌ها انتخاب می‌شوند و با کمک کامپیوتر حرکت و شخصیت‌ها شکل می‌گیرند.

  • مرحله نوردهی، زمینه‌سازی و ترکیب:

در این مرحله بسیار مهم، رنگ‌ها و زمینه‌های درنظر گرفته شده به شکل کامپیوتری طراحی می‌شوند و لایه‌های مختلف انیمیشن باهم ترکیب و صداگذاری انجام می‌شوند. در پایان این مرحله، نسخه نهایی آماده می‌شود.

ساعات کاری انیماتور 

بسته به این‌که انیماتور درنظر داشته باشد تا در چه مکان و سازمانی مشغول به کار شود، ساعات کاری او متفاوت خواهند بود. عموما در شرکت‌های خصوصی، ساعت کاری انیماتور مطابق با ساعات کاری شرکت و دیگر پرسنل درنظر گرفته می‌شود. همچنین امروزه با فراگیر شدن مدل‌های فریلنسری، بسیاری از انیماتورها به شکل خویش‌فرما و با زمانی بسیار انعطاف پذیر کار می‌کنند. 

بعنوان مثال یک انیماتور ممکن است در دفتر شخصی یا خانه‌اش بنشیند و سفارش یک تیزر تبلیغاتی را گرفته و آن را در کوتاه‌ترین زمان ممکن به کارفرمای خود تحویل دهد. البته بایستی دقت کنید، تولید انیمیشن از آن‌جایی‌که نیاز به دقت و به کارگیری جزئیات فراوانی دارد، انیماتور ممکن ساعات زیادی را به کار خود اختصاص دهد.

بیشتر بخوانید:

ساخت ویدیوهای بازاریابی انیمیشنی؛ از ایده تا اجرا

مهارت و دانش انیماتور 

یک انیماتور برای این‌که در حرفه خود حرفی برای گفتن داشته باشد، بایستی مهارت‌هایی به شرح زیر را داشته باشد:

  • پروش خلاقیت و تخیل می‌تواند به انیماتور در ایده پردازی و ساخت جزئیات کمک ویژه‌ای کند.
  • افزایش مهارت در زمینه طراحی و مدل سازی حرفه‌ای
  • شرکت در دوره‌های حضوری و غیرحضوری تولید انیمیشن
  • مطالعه مداوم و به کارگیری دانش خود به شکل تجربی
  • افزایش مهارت در زمینه استفاده از نرم افزارهای گرافیکی همچون 3D Max

بازار کار و آینده شغلی انیماتور 

همانطور که پیش‌تر اشاره کردیم، مهم‌ترین ویژگی که یک انیماتور باید آن را در خود پرورش دهد، صبر و پشتکار فراوان است. همچنین از منظر تحصیلی باید گفت که شرایط برای فعالیت به عنوان انیماتور، از فردی به فرد دیگر متفات است. بعنوان مثال افرادی که از رشته‌های تلویزیون، هنرهای دیجیتال و ارتباط تصویری فارغ التحصیل می‌شوند می‌توانند وارد حرفه انیماتوری شوند.
البته بایستی به این موضوع اشاره کرد که تمامی انیماتورها، تحصیلات آکادمیک ندارند و تنها با گذارندن دوره‌های داخلی یا بین المللی تلاش می‌کنند تا گواهی‌نامه‌های معتبر را کسب کنند. 

امروزه حرفه انیماتوری در داخل و خارج از کشور آینده شغلی خوبی دارد. یک انیماتور با مهارت متوسط می‌تواند در استودیوهای شخصی بزرگ یا کوچک، سازمان‌های دولتی، شرکت‌های بازی سازی، تبلیغاتی یا به طور خویش‌فرما مشغول به کار شود. درواقع امروزه با فراگیرتر شدن اهمیت تبلیغات، کسب‌وکارهای مختلفی تلاش می‌کنند تا با بهره گیری از انیمیشن، محصولات و برند خود را به شکل قابل فهم‌تری به مخاطبین خود ارائه کنند؛ به همین جهت روز به روز بر اهمیت حضور انیماتور و همکاری با آن‌ها افزوده می‌شود.

در پایان باید گفت...

در این مقاله از وبلاگ نیکسو تلاش کردیم تا فهم حداقلی در ارتباط با شغل انیماتور و چگونگی اهمیت آن‌ها در کسب‌وکارهای مختلف ایجاد کنیم. از طرف دیگر اگر پس از خواندن این مقاله دو دل هستید و نمی‌دانید که آیا شغل انیماتوری مناسب شما هست یا خیر، می‌توانید مهارت‌های خلاقانه، نقاشی و مدل سازی خود را آزمایش کنید و با گذارندن دوره‌های آماتوری انیماتور شانس خود را محک بزنید.
 امیدوار هستیم اگر فردی هستید که در خیریه و یا سمن فعالیت می‌کنید، خواندن این مقاله از نیک‌سو به شما در تصمیم گیری اینکه از مزایای انیمیشن و فیلم کوتاه برای سازمان خود استفاده کنید، کمک کرده باشد. خوشحال می‌شویم تا در بخش کامنت‌ها از تجربه یا دیدگاه خود در مورد شغل انیماتور برای خیریه‌ها، برای ما بنویسید.