تفاوت میان انیمیشن و کارتون از جمله تفاوت‌هایی است که ممکن است برای همه افراد آشکار و قابل تشخیص نباشد. افراد بسیاری در هنگام تماشای یک اثر نمی‌توانند به درستی تشخیص دهند که اثر پیش‌رو یک انیمیشن است و یا کارتون؟!
اگر شما نیز در تشخیص این مفاهیم، دچار مشکل هستید، در این مقاله با نیک‌سو همراه باشید تا به طور مفصل به بررسی این تفاوت‌ها بپردازیم.

تفاوت انیمیشن و کارتون چیست؟

انیمیشن و کارتون

در ابتدا لازم است تا نگاهی به تعریف دو مفهوم، انیمیشن و کارتون داشته باشیم.

کارتون (Cartoon) چیست؟

اولین بار واژه کارتون با کاربرد جدید آن به عنوان طرح‌های اغراق شده اجتماعی و یا هجویه‌های تصویری در سال ۱۸۶۳ توسط میس برادون (Miss Braddon) و در لغتنامه‌ای به نام "لغت‌نامه جدید انگلیسی" (The New English Dictionary) به کار برده شد. برداشت جدید از کلمه کارتون، عبارت است از:

  • یک صفحه کامل طراحی شده از طراحی‌های کمیک، طنز و فکاهی با موضوعات سیاسی و اجتماعی
  • کمیک استریپ
  • فیلم‌های پویانمایی (انیمیشن)

در ایران معمولا کلمه کارتون، تنها درباره فیلم‌های پویانمایی به کاربرده می‌شود و در مواردی نظیر طرح‌های طنز و فکاهی، کمیک و کمیک استریپ‌ها معمولا از کلمه "کاریکاتور" استفاده می‌شود. امروزه به طور کلی کارتون به دو مبحث زیر اطلاق می‌شود:

  1. تصویر یا مجموعه‌ای از تصاویر که با هدف شوخی و مزاح کشیده یا طراحی می‌‎شوند و ثابتند.
  2. تصاویر متحرکی که برای جان‌بخشی و پویایی به دنباله‌ای از تصاویر مشخص، وابسته هستند.

افرادی که مطابق با هدف اول فعالیت می‌کنند کارتونیست (کاریکاتوریست) نامیده می‌شوند، اما هنرمندانی که مطابق با هدف دوم مشغول به فعالیت هستند، انیماتور هستند.
عموما دسته دوم شامل برنامه‌ها و فیلم‌های سرگرم‌کننده کارتونی است و از مشهورترین کارتون‌ها می‌توانیم به تام و جری، هرکول، رابین هود و... اشاره کنیم.

انیمیشن (Animation) چیست؟

انیمیشن یا پویانمایی روشی سینمایی است که در آن تصاویر ثابت هستند و به‌طوری دستچین و مدیریت می‌شوند که به صورت پیوسته و پشت سر هم قرار می‌گیرند و زمانی که این تصاویر با سرعت خاصی اجرا شوند، این توهم را در مخاطب به وجود می‌آورند که جسمی در حال حرکت است یا کاراکتری زنده است. به عبارتی فرآیند ایجاد حرکاتی خیالی در تصاویر یا اشیاء غیرجاندار را انیمیشن می‌گویند.

انیمیشن (Animation) چیست؟

انیمیشن می‌تواند در قالب رسانهٔ آنالوگ مانند سینما و ویدئو یا در رسانه‌های دیجیتال (فرمت‌های ویدئوی دیجیتال و GIF) باشد.
برای نمایش انیمیشن می‌توان از تلویزیون، رایانه، پروژکتور یا فناوری‌های نو هم استفاده کرد. رایج‌ترین روش برای نمایش انیمیشن، سینما یا ویدئو است.

در پویانمایی (انیمیشن)، تعدادی از تصاویر پشت‌سرهم قرار می‌گیرند و این حالت را به مخاطب القا می‌کنند که تصویر در حال حرکت است.!

انواع انیمیشن

در گذشته در تولید انیمیشن‌های سنتی، تصاویر با دست بر روی کاغذ رسم می‌شدند، اما امروزه ترسیم تصاویر با استفاده از کامپیوتر و با روش مدرن‌تری انجام می‌شود. امروزه به افرادی که در تولید انیمیشن مشغول هستند، انیماتور گفته می‌شود. 

برای مطالعه:

با تکنیک‌های اصلی ساخت انیمیشن‌ آشنا شوید.!

تنوع تکنیک‌های انیمیشن و پیشرفت تکنولوژی در پخش تصاویر و همچنین دامنه وسیع و کاربردهای انیمیشن آن را از جهات گوناگونی بخش‌بندی می‌کند:

  • بر اساس بُعد تصویر
  • بر اساس تکنولوژی تصویربرداری
  • بر اساس تکنیک تصویرسازی
  • بر اساس مکتب هنری
  • بر اساس کاربرد

در حالت کلی انیمیشن در سه دسته زیر تقسیم‌بندی می‌شود:

  • انیمیشن سنتی

منظور از انیمیشن سنتی بیشتر تولیدات دهه 20 میلادی است که بسیار طرفدار داشتند. در دهه 20 میلادی، انیمیشن‌ها با کمک دست بر روی کاغذ ترسیم می‌شدند. از جمله انیمیشن‌های سنتی می‌توان به آثار تولیدی والت دیزنی مانند سفید برفی و هفت کوتوله، اشاره کرد.

  • استاپ موشن‌

در تولید استاپ موشن تلاش می‌شود تا با استفاده از مواد واقعی، محیط و شخصیت‌ها، تولید شوند. فرآیند تولید استاپ موشن به طور خلاصه اینگونه است که اجزا ساخته می‌شوند و در روبروی دوربین قرار می‌گیرند، حال برای انجام هر حرکت، لازم است تا به شکل دستی وضعیت اجزا تغییر کند و عکس گرفته شود.
این کار آن‌قدر ادامه پیدا می‌کند تا مجموعه‌ای از عکس‌ها در پشت هم قرار بگیرند و بتوانند سلسله‌ای از یک حرکت ویدئویی را به نمایش بگذارند. از جمله استاپ موشن‌های مشهور دنیا هم می‌توان به انیمیشن عروس مردگان اشاره کرد.

  • انیمیشن کامپیوتری

انیمیشن‌های کامپیوتری همانطور که از نام آن‌ها پیدا است با کمک کامپیوتر و به شکل دو بعدی یا سه بعدی ترسیم می‌شوند. مجموعه انیمیشن داستان اسباب بازی‌ها نمونه‌ای از انیمیشن‌های کامپیوتری است.

نرم‌افزارهای تولید انیمیشن 

امروزه انیماتورها برای تولید انیمیشن از نرم افزارهایی همچون افتر افکت (Adobe After Effects)، مایا (Maya) و سینما 4D (Cinema 4D) استفاده می‌کنند.
تولید انیمیشن‌های باکیفیت نیازمند مهارت فوق العاده در توجه به جزئیات است. امروزه از انیمیشن علاوه بر سینما در حوزه‌های صنعت، آموزش، تبلیغات و حوزه نیکوکاری نیز استفاده می‌شود.

انیمیشن‌های خیریه و مهمترین کاربرد آنها

تفاوت کارتون و انیمیشن

1. مخاطب

شاید اولین نکته‌ای که در تفاوت میان کارتون و انیمیشن باید به آن اشاره کرد، مخاطبین آن باشد. عموما کارتون برای کودکان ساخته می‌شود، اما مخاطبین بزرگسال نیز می‌توانند از آن استفاده کنند.

2. موضوع

دومین مورد که در تفاوت کارتون و انیمیشن بایستی قائل شد، موضوع آن‌هاست. انیمیشن ممکن است براساس موضوعات مرتبط با دنیای ذهنی بزرگسالان ساخته شود به همین جهت می‌تواند جدی‌تر باشد. اما در ساخت کارتون تلاش می‌شود تا نزدیک تا به فضای ذهنی کودکان باشد. 

3. سبک کار

مورد سوم از تفاوت کارتون و انیمیشن در سبک هنرمندان است. همانطور که پیش‌تر اشاره کردیم، به هنرمند انیمیشن صرفا انیماتور و به هنرمند کارتون کارتونیست گفته می‌شود. 

4. نحوه تولید

مورد چهارم که باید در فرق کارتون و انیمیشن مورد توجه قرار گیرد، نحوه تولید این دو است. عموما کارتون به شکل دستی یا با کمک تکنیک‌های قدیمی تولید می‌شود، اما در تولید انیمیشن، تکنولوژی کامپیوتر و تکنیک‌های دیجیتالی مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

 به طور خلاصه تفاوت کارتون و انیمیشن به شرح زیر است:

  1. کارتون‌ها عموما به شکل دستی یا با تکنیک‌های قدیمی‌تر و انیمیشن‌ها با کمک تکنولوژی جدیدتر تولید می‌شوند.
  2. به افرادی که در خلق کارتون مشارکت دارند کارتونیست و به تولید کنندگان انیمیشن، انیماتور گفته می‌شود.
  3. کارتون به شکل ساده و با مفاهیم و طرح‌ریزی‌های اغراق آمیز تولید شود، اما انیماتورها بایستی نگاهی واقع گرایانه‌تر به استایل شخصیت‌ها در تولید انیمیشن داشته باشند.
  4. کارتون معمولا می‌تواند کوتاه‌تر باشد در حالی‌که انیمیشن می‌تواند در قالب فیلم کوتاه یا بلند تولید شود.
  5. مخاطب کارتون عموما کودکان و انیمیشن عموما افراد بزرگسال هستند.

بیشتر بخوانیم:

با اصطلاحات مهم دنیای انیمیشن سازی آشنا شوید!

شباهت کارتون و انیمیشن

تا اینجا با تفاوت کارتون و انیمیشن آشنا شدید، اما لازم است تا با شباهت میان کارتون و انیمیشن نیز آشنا شوید. بزرگترین شباهت میان کارتون و انیمیشن این است که هر دو مجموعه‌ای از تصاویر متحرک هستند که به شکل دستی یا با کمک کامپیوتر و تکنولوژی جدید تولید شده‌اند. امروزه از کارتون و انیمیشن برای روایت داستان‌های مختلف استفاده می‌شود.
علاوه بر آن امروزه از هر دوی آن‌ها با مقاصد سرگرمی، آموزشی و تبلیغاتی استفاده می‌شود. به طور کلی، کارتون‌ها و انیمیشن‌ها شباهت‌های زیادی دارند و هر دو شکل‌های بسیار ارزشمندی از رسانه‌های خلاقانه و سرگرم‌کننده هستند.

در پایان...

حالا که با تفاوت انیمیشن و کارتون آشنا شده‌اید، حتما با خود می‌گویید که چگونه می‌توانیم از انیمیشن و یا فیلم کوتاه برای معرفی سازمان خود استفاده کنیم؟! 

ما در مجموعه نیکسو تلاش می‌کنیم تا با تولید انیمیشن‌های خلاقانه، مفاهیم و موضوعات خیرخواهانه را به شکلی جذاب‌تر نمایش دهیم.

 اگر برای معرفی و نمایش داستان خیریه خود نیاز به راهنمایی دارید، کافیست با کارشناسان نیک‌سو تماس بگیرید.