انیمیشن به عنوان هنری که از بدو پیدایش خود تاکنون یک مسیر طولانی را پیموده است، به کاربران اجازه می‌دهد تا داستان‌های مختلف را به جذاب‌ترین و تأثیرگذارترین شکل ممکن روایت کنند. از کمک به مخاطبان برای لمس داستان‌های تخیلی گرفته تا تحت تأثیر قرار دادن آنها به نحوی تأمل‌برانگیز، ویدیوهای متحرک یکی از بهترین راه‌ها برای جذب مخاطبان در هر رده سنی هستند. بنابراین لازم است این تصور غلط و رایج که ویدیوهای متحرک صرفاً برای کودکان ساخته می‌شوند را فراموش کنید!

گرچه این یک سبک ویدیویی اقناعی است، اما شناخت انواع مختلف انیمیشن و نحوه کار آنها ممکن است بسیار دشوار باشد، چرا که انیمیشن در مجموع موضوعی گسترده است که تکنیک‌های متعدد و پرشماری را شامل می‌شود. اما نگران نباشید. در این مقاله از وبلاگ نیکسو شما را با هر آنچه در مورد انیمیشن نیاز دارید آشنا خواهیم کرد؛ پس با ما همراه باشید!

انیمیشن چیست؟

انیمیشن هنر استفاده از تصاویر ایستا و تبدیل آنها به تصاویر متحرک برای ایجاد «توهم حرکت» است. این توهم با حرکت متوالی تصاویر ایستا در نرخ فریم‌های مختلف ایجاد می‌شود.

تاریخچه انیمیشن

در ابتدا تولید انیمیشن‌های سنتی به روش نقاشی با دست صورت می‌گرفت، اما در حال حاضر تقریباً همه کارها به شکل دیجیتالی درآمده است.
با نگاهی به گذشته درمی‌یابیم که انیمیشن برای اولین بار در اوایل دهه 1900 مورد استفاده قرار گرفت و نخستین فیلم انیمیشنی تاریخ با عنوان «Fantasmagorie» در 17 آگوست 1908 به کارگردانی امیل کول (Emile Cohl) ساخته شد.

این فیلم که ساخت آن حدود پنج ماه زمان برد، شامل 700 فریم تصویر بود که به یک محصول 1 دقیقه و 20 ثانیه‌ای منتهی شد. این کار با استفاده از یک صفحه شیشه‌ای نورانی برای به تصویر کشیدن هر فریم و ایجاد یک انیمیشن ثابت انجام شد.  پس از طرح این ایده انقلابی، دنیای فیلم‌سازی به طور کامل متحول شد!

اکنون در عصر مدرن، استفاده از انیمیشن‌ها بسیار رایج و گسترده شده و ویدیوهای متحرک در هر حوزه‌ای - از رسانه‌ها گرفته یا کمپین‌های بازاریابی - کاربرد دارند و بهترین بخش ماجرا اینکه ساخت آنها نیز بسیار ساده است. با پیدایش ابزارهای آنلاین ساخت انیمیشن نظیر «Animaker» می‌توانید انیمیشن‌های زیبا را به راحتی در مرورگر رایانه خود بسازید.

برای مطالعه:

انیماتور کیست؟ و چه وظایفی دارد؟

معرفی انواع انیمشین

بدون هیچ توضیح اضافه‌ای اجازه دهید تا به انواع انیمیشن‌هایی که در این مقاله معرفی می‌شوند، نگاهی بیاندازیم. رایج‌ترین انواع انیمیشن‌ عبارتند از:

  • انیمیشن سه بعدی (3D Animation)
  • انیمیشن دو بعدی (2D Animation)
  • انیمیشن وایت‌بوردی (Whiteboard Animation)
  • انیمیشن تایپوگرافی  (Typography Animation)
  • انیمیشن خمیری یا کلیمِیشن (Claymation)
  • انیمیشن استاپ‌ موشن (Stop Motion Animation)
  • انیمیشن سلولی سنتی (Traditional Cel Animation)
  • انیمیشن روتوسکوپی (Rotoscope Animation)
  • انیمیشن فلیپ‌بوک (Flipbook Animation)
  • انیمیشن عروسکی (Puppetry Animation)

حال بیایید نگاهی عمیق‌تر به هر یک از این انیمیشن‌ها بیاندازیم.

۱. انیمیشن سه‌ بعدی

انیمیشن سه بعدی، اشیای دیجیتال را به واقعیت تبدیل کرده و این توهم را ایجاد می‌کند که آنها در فضای سه بعدی حرکت می‌کنند. علی‌رغم آنکه این انیمیشن‌ها بر روی یک صفحه دو بعدی نمایش داده می‌شوند، اما از اصول سه بعدی در دنیای واقعی تقلید می‌کنند. این انوع انیمیشن‌ها اکنون کاربرد گسترده‌ای در حوزه‌های مختلف از جمله صنعت فیلم‌سازی یا تبلیغات دارند و می‌توانید آنها را در همه جا ببینید.

۲. انیمیشن دو بعدی

در انیمیشن دو بعدی (2D) ایجاد حرکات با استفاده از تصاویر ایستا در دو بُعد صورت می‌گیرد. حرکت دادن سریع تصاویر متوالی باعث ایجاد توهم حرکت - مانند یک فیلم - می‌شود. همچون تکنیک سه بعدی، انیمیشن دو بعدی نیز به طور گسترده در فیلم‌ها، آگهی‌ها، تبلیغات و غیره کاربرد دارد.

۳. انیمیشن وایت‌بوردی 

انیمیشن وایت‌بوردی (تخته سفید) نوعی انیمیشن است که طی آن هنرمند صحنه‌ای را روی تخته سفید نقاشی کرده و آن را به عنوان یک داستان مصور ثبت می‌کند. انیمیشن وایت‌بوردی یکی از تکنیک‌های منحصر به فرد انیمیشن ویدیویی است که مخاطب را درگیر یک تجربه جذاب می‌کند، چرا که هر فریم مقابل چشمان کاربر ساخته می‌شود. به علاوه این نوع انیمیشن‌ها معمولاً با روایت گفتاری در حین ترسیم داستان همراه هستند. انیمیشن‌های تخته سفید، کاربرد گسترده‌ای در ویدیوهای توضیحی (explainer videos) دارند، چرا که ایده‌ها را به نحوی ساده و مؤثر نشان می‌دهند.

اگر می‌خواهید توجه مخاطب را در همه حال حفظ کنید، می‌توانید این نوع انیمیشن را انتخاب کنید. برای آشنایی بیشتر با انیمیشن تخته سفید، به وبلاگ نیکسو مراجعه کنید.

۴. انیمیشن تایپوگرافی 

تایپوگرافی متحرک یا تایپوگرافی جنبشی، نوعی انیمیشن است که متحرک‌سازی متن با افکت‌هایی چون Expanding، Shrinking یا هر چیز دیگری که مناسب صحنه باشد را دربرمی‌گیرد. این نوع انیمیشن اغلب در فیلم‌های سینمایی و ویدیوهای دیگر به شکل صفحه عنوان، قسمت‌های معرفی، تیتراژ پایانی و غیره ظاهر می‌شود. این قالب به طور کامل در نرم‌افزار Animaker قابل ویرایش است.

۵. انیمیشن خمیری یا کلیمِیشن

کلیمیشن یا انیمیشن خمیری همانطور که از نامش پیداست نوعی انیمیشن استاپ موشن است که صحنه‌پردازی در آن با استفاده از خمیر و موم انجام می‌شود. در این نوع انیمیشن، همه چیز از شخصیت‌ها گرفته تا صحنه نمایش با خمیر ساخته می‌شود. 

این انیمیشن به دلیل جذابیت و منحصر به فرد بودن آن در فیلم‌های کلاسیک کودکان بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. یکی از انیمیشن‌های پرطرفدار در این زمینه «Chicken run» است، گرچه این روزها دیگر شاهد این نوع فیلم‌ها نیستیم.

بیشتر بخوانید:

انیمیشن؛ روان درمانی برای بیماران اوتیسمی

۶. انیمیشن استاپ موشن

در این تکنیک اشیای مورد استفاده در صحنه به صورت فیزیکی در هر فریم جابجا می‌شوند و از آنها عکس گرفته می‌شود. سپس این تصاویر ویرایش شده و در یک توالی کنار هم قرار می‌گیرند تا توهم حرکت ایجاد شود. این تکنیک معمولاً در کارتون‌ها، فیلم‌های کوتاه، آگهی‌های تجاری و سایر مدیوم‌های خلاقانه استفاده می‌شود.

۷. انیمیشن سلولی سنتی

انیمیشن سلولی یکی از قدیمی‌ترین و سنتی‌ترین اشکال انیمیشن است که طی آن نقاشی دستی هر صحنه بر روی ورق‌های سلولوئیدی شفاف انجام می‌شود. ورق‎هایی با زمینه نقاشی‌شده روی هم قرار می‌گیرند. همانطور که شاید حدس زده باشید، سلول (cel) به ورق‌های سلولوئیدی اشاره دارد که نقاشی بر روی آنها انجام می‌شود. هنرمندان استودیوی والت‌دیزنی (Walt Disney Studios) به طور گسترده از این نوع انیمیشن استفاده می‌کنند.

۸. انیمیشن روتوسکوپی

روتوسکوپ نوعی انیمیشن است که با نقاشی تصاویری از ویدیوهای لایو اکشن (حرکت زنده) به منظور واقعی جلوه دادن انیمیشن انجام می‌شود. این کار معمولاً با نمایش تصاویر لایو اکشن بر روی یک صفحه شیشه‌ای و سپس نقاشی و سفارشی‌سازی سوژه متناسب با صحنه صورت می‌گیرد.
کاربرد اصلی انیمیشن روتوسکوپی در فیلم‌های لایو اکشن است که طی آن کاراکتر فیلم از یک صحنه استخراج شده و برای صحنه‌ای دیگر با زمینه متفاوت استفاده می‌شود. فیلم جنگ ستارگان (Star Wars) نمونه‌ای خوب از انیمیشن‌های روتوسکوپی است.

۹. انیمیشن فلیپ‌بوک

انیمیشن فلیپ‌بوک یکی از ابتدایی‌ترین اشکال انیمیشن است که با نقاشی روی صفحات یک کتاب کوچک به انجام می‌رسد. این صفحات به منزله فریم‌های ویدیو هستند. وقتی صفحات به سرعت ورق زده می‌شوند، تصاویری متحرک که روایت‌گر یک داستان هستند، به دست می‌آیند. انیمیشن‌های فلیپ‌بوک معمولاً در رسانه‌های آفلاین نظیر مجلات، کتاب‌های داستان کودکان و غیره استفاده می‌شوند.

۱۰. انیمیشن عروسکی

انیمیشن عروسکی همانطور که از نامش پیداست از عروسک‌ها به عنوان سوژه اصلی ویدیو استفاده می‌کند. این یکی از سرگرمی‌های قدیمی و سنتی است که استفاده از آن در کارتون‌ها و فیلم‌های کودکان رایج است.

در پایان باید گفت...

موارد فوق تنها بخشی از انواع اصلی انیمیشن هستند. با ترکیب سبک‌های فوق‌الذکر می‌توان اشکال دیگری از انیمیشن را نیز تولید کرد.

در حالی که انواع مختلف انیمیشن را می‌توان به کمک نرم‌افزارهای حرفه‌ای انیمیشن‌سازی نظیر Adobe Animate، Adobe After Effects، Sony Vegas و غیره تولید کرد، چند نوع انیمیشن مثل کلیمِیشن یا انیمیشن عروسکی همچنان به مهارت‌های دستی نیاز دارند.

اگر فردی مبتدی و تازه‌کار هستید، شروع کار با انیمیشن، شناخت نحوه کار و اجرای فرآیند کلی آن ممکن است برای‌تان سخت و دشوار باشد! اما به کمک نرم‌افزارهای آنلاین چون Animaker می‌توانید ویدیوهای متحرک را مستقیماً در مرورگر رایانه خود بسازید. این برنامه دارای یک کاراکترساز سفارشی است که با استفاده از آن می‌توان کاراکترها را به راحتی با یک رابط کشیدن و رها کردن (drag & drop) خلق کرد.

امیدواریم این مقاله به شما در شناخت انیمیشن و انواع مختلف آن کمک کرده باشد و امید می‌رود اوقات خوبی را برای ساخت ویدیوی متحرک موسسه خیریه خود سپری کنید و به زودی به اهداف سازمانی خود دست‌یابید! منتظر نظرات شما هستیم.

منبع: وبسایت animaker