داستان سرایی از طریق ویدئو می‌تواند در شکل گیری و افزایش ارتباطات عاطفی با حامیان خیریه نقش مهمی را ایفا کند. افرادی که از خیریه کمک گرفته‌اند، نشانه‌ای از تاثیر یک موسسه خیریه در زندگی و جامعه هستند. بنابراین پرداختن هرچه بیشتر از طریق داستان سرایی به این موضوع می‌تواند به طیف گسترده‌تری از مردم جلوه‌ای از خدمات و نتایج ارزنده کارهای خیر و نیکوکاری را نشان دهد. تفاوتی که از طریق داستان سرایی ایجاد می‌شود در این است که شما با کمک داستان به مخاطب خود می‌گویید که چه می‌کنید و به شکل ملموس به آن‌ها تاثیر کار خود را نشان می‌دهید.

هنگامی‌‎که به کارکنان و افرادی که از خدمات شما نفع برده‌اند، فرصت می‌دهید تا داستان‌های خود را برای مخاطبین تعریف کنند، تاثیرگذاری قدرتمندی را شاهد خواهید بود. چنین کاری هم از نظر اخلاقی و هم از نظر استراتژیک عمل بسیار بزرگی محسوب می‌شود. اما باید توجه داشته باشید که این افراد ممکن است اغلب در مقابل دوربین بی‌تجربه و فاقد اعتماد به نفس به نظر برسند. نقش شما در چنین موقعیتی آن است که این بی‌تجربگی و فقدان اعتماد به نفس را به گونه‌ای دیگر جبران کنید.

پرورش و بهبود مهارت داستان‌نویسی و نویسندگی برای ساخت انیمیشن و فیلم کوتاه

تکنیک‌های پرورش داستان نویسی

در ادامه به شش نکته برای پرورش هرچه بهتر داستان نویسی اشاره خواهیم کرد تا شما از این نکات برای بازگو کردن هرچه بهتر تجربه افراد استفاده کنید.

1. اصالت داشته باشید

اصالت کلید ایجاد اعتماد و جذب مخاطبین جدید است. پیدا کردن فرد/افراد مناسب برای گفتن داستان مناسب اولین قدم بسیار مهمی است که بایستی به آن توجه کنید. به عنوان مثال، اگر در حال ساخت فیلمی در مورد خدمات خود هستید، بهتر است تا از افرادی استفاده کنید که از این محصولات استفاده کرده‌اند یا اطلاعات بسیار ارزشمندی از آن‌ها دارند.

بایستی توجه کنید که رویکرد یکسانی برای داستان سرایی وجود ندارد، خلاقانه موارد مختلف را با پروژه خود تطبیق دهید و در نظر بگیرید که هر رویکرد چگونه بر پیام و تجربه بصری تأثیر می‌گذارد. به عنوان مثال مکالمه میان دو یا چند نفر می‌تواند بسیار صمیمانه‌ و تاثیرگذارتر از یک مصاحبه عادی به نظر برسد. درگیر کردن افراد در فعالیتی که از آن لذت می‎برند می‌تواند فشار را از بین ببرد و آن‌ها احساس راحتی بیشتری را تجربه کنند. یکی دیگر از کارهایی که برای افرادی که اعتماد به نفس کمی در جلوی دوربین دارند، می‌توانید انجام دهید آن است که دوربین را حذف کنید و تنها صدایی ضبط شده از تجربه آن‌ها تهیه کنید. پس از ضبط صدا، آن را با کمک تصاویر و ویدئوهای مختلف بهبود ببخشید.

در اینجا یک نمونه عالی از فیلم LadBible را می‌توانید مشاهده کنید که در آن از گفتگوی بین یک سرباز جوان و فرد بزرگتر استفاده شده است. داشتن اصالت در تعامل، زبان بدن مناسب و درک فعالانه میان دو سمت مصاحبه، چیزی است که این فیلم را به اثری تاثیرگذار بدل کرده است.

برای این‌که پاسخی واقعی، پیام‌های کلیدی و نکات مهم را به مخاطب نشان دهید، بسیار مهم است تا سوالات مناسبی را از افراد بپرسید؛ اما همچنین سوالات را به گونه‌ای باید بپرسید که افراد شرکت کننده برای ضبط ویدئو بتوانند براساس شخصیت و تجربه خود به آن پاسخ دهند و با خلق لحظات منحصربه‌فرد و مخصوص به خود، نکات ارزشمند و غیرمنتطره‌ای را به مخاطبین شما نشان دهند.

نقش خیریه‌ها در توسعه پایدار جامعه

2. درک خود را بالا ببرید

به تصویر کشیدن یک موسسه خیریه در عمل اغلب به معنای فیلمبرداری در میان فعالیت های مهم و روزمره سایر افراد است. بنابراین مهم است که از کارهایی که افراد دیگر انجام می‌دهند آگاه باشید. فیلم برداری به گونه‌ای باید انجام شود که مانعی برای فعالیت‌های افراد حاضر و غیر حاضر موجود در فیلم تلقی نشود.

این‌که از تیمی استفاده کنید که مشارکت کنندگان در پروژه شما بتوانند با آن‌‌ها ارتباط بهتری برقرار کنند، بسیار مفید است. ما این موضوع را در آخرین برداشت خود برای انجمن ملی اوتیسم تجربه کردیم. در چنین فضایی لازم بود تا تمامی اعضای تیم فیلم برداری، درک درستی از افراد مبتلا به اوتیسم و حساسیت‌های پیرامون آن داشته باشند.
هنگامی‌که به گونه‌ای ارتباط برقرار کنید که شرکت کنندگان با شما احساس راحتی بیشتری بکنند، به شما به عنوان داستان نویس کمک خواهد کرد تا داستانی با صداقت بیشتری روایت کنید. همچنین جالب است بدانید که استفاده کردن از محیطی آشنا در ارتباط با زندگی شرکت کنندگان، می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا تجربه دقیق‌تری را بازگو کنند.

برای پرورش مهارت داستان سرایی باید درک خود را بالا ببرید

رویکردی شخص محور نسبت به مشارت کنندگان در پروژه داشته باشید و به گونه‌ای از آن‌ها مراقبت کنید. منظور از مراقبت آن است که از آن‌ها تنها سوالاتی را بپرسید که راحت به آن‌ها پاسخ می‌دهند و از قبل موضوع چنین سوالاتی را به آن‌ها توضیح داده‌اید؛ به خصوص چنین چیزی را در مواردی که محتوا حساس یا شخصی است، تلاش خود را به کار گیرید تا چنین موضوعی را به نحو احسن رعایت کنید. همچنین لازم است تا افراد را درک کنید. باید بتوانید تشخیص دهید که فرد مصاحبه شونده مضطرب یا ناراحت است یا این‌که چنین محیطی برای اون مناسب نیست و بایستی تغییراتی در آن ایجاد شود.

3. سازماندهی کنید

معرفی خودتان و تیم فیلم برداری قبل از شروع کار باعث می‌شود تا از این موضوع اطمینان حاصل کنید که همه می‌دانند در آن روز چه انتظاراتی باید داشته باشند. در واقع معرفی خودتان و تیمتان، راهی عالی برای آماده سازی و آشنایی مشارکت کنندگان  است. می‌توانید از یک ملاقات کوتاه با تیم و ارائه بیوگرافی کوتاه از خودتان، باعث آشنایی هرچه بیشتر مشارکت کنندگان با تیم بشوید. چنین نکته مهمی به ما در پروژه مربوط به بزرگسالان مبتلا به اوتیسم کمک کرد. هنگامی‌که خودمان را به آن‌ها معرفی کردیم سبب شد تا اضطراب آن‌ها در ارتباط با فیلم برداری و حضور تیم، کاهش پیدا کند.

برنامه ریزی دقیقی برای افراد، زمان و مکان‎‌‌های عکاسی و ثبت فیلم طراحی کنید. استفاده از یک برنامه ریزی دقیق و پایبند بودن به آن به تیم شما کمک می‌کند تا استرس کمتری را تجربه کنند و بتوانند زمان کافی برای عکس برداری، فیلم برداری، رهسپار شدن به مقصد موردنظر و... را درنظر بگیرند. هرچه سازماندهی بهتری داشته باشید و انتظاراتتان واضح‌تر باشد، همه در روز فیلم برداری و ضبط احساس آرامش بیشتری خواهند کرد.

4. نماینده‌ای از مشارکت کنندگان و کارکنان باشید

مشارکت کنندگان باید بدون توجه به پیشینه، موقعیت و توانمندی آن‌ها با وقار و احترامی یکسان به نمایش گذاشته شوند و هدف باید ایجاد ارتباط هرچه بیش‌تر بین مخاطبین و مشارکت کنندگان باشد. از حمایت، تحسین و همدلی استفاده کنید و تلاش کنید تا در ارتباط با مشارکت کنندگان به سراغ کارهایی همچون ترحم نروید. 

در این پروژه، ما فیلمی برای مجموعه کافه آرت، شرکت اجتماعی که از افراد بی‌خانمان حمایت می‌کند، تولید کردیم. در این پروژه علی رغم کلیشه‌های موجود پیرامون افراد بی‌خانمان، تلاش کردیم تا دیوید(فردی بی‌خانمان) را با استعداد، باهوش و برونگرا نشان دهیم تا مخاطب از تصورات ذهنی خود فاصله بگیرد.

سعی کنید تا موضوع یا روایت مشارکت کننده را بیش از حد ساده نکنید. نکته‌ای که در داستان سرایی انسانی با آن روبرو هستید آن است که هر داستان بسیار شخصی و منحصربه‌فرد است. هر یک از این داستان‌‌ها باید در جای خود و به عنوان یک نمونه نه به عنوان نمایشی از هدف کلی شما ارائه شود. تلاش کنید تا در ویدئو خود، تفاوت‌های فردی ظریف و برجسته را مشخص کنید تا این موضوع برای مخاطب پررنگ‌تر به نظر برسد.

همچنین مهم است که فضایی برای داستان‌های کمتر شنیده‌شده و غیرمنتظره ایجاد کنید؛ زیرا این داستان‌ها می‌توانند به مبارزه با کلیشه‌ها و موارد سطحی پیرامون موسسه خیریه‌تان و همچنین افزایش علاقه مخاطبین شما به این موضوع کمک ویژه‌ای بکند. اگر صرفا افرادی را انتخاب کنید که می‌توانند با اعتماد به نفس زیاد در مقابل دوربین صحبت کنند، چنین چیزی آن تصویر واقعی از افراد نفع برنده و کارکنان خیریه را ممکن است زیر سوال ببرد.

تنوع در داستان نویسی و روایت، نکته‌ای است برای اطمینان از اینکه محتوای شما منعکس کننده کار خیریه، ارزش ها و حامیان آن است. با استفاده از تنوع و مصاحبه با مشارکت کنندگان مختلف، تلاش کنید تا جامعه مخاطبین خود را رشد دهید.

فیلم‌های جذاب حوزه خیریه و نیکوکاری

5. کسب رضایت را فراموش نکنید

اطمینان حاصل کنید که تمام افرادی که در فیلم شرکت می‌کنند، رضایت از انجام این کار را دارند. درمورد این‌که این ویدئو در کجا به نمایش گذاشته خواهد شد نیز با شرکت کنندگان صادق باشید. 

6. خودتان را خاص نشان دهید

صحبت کردن در مقابل دوربین برای خیلی ها لحظه بزرگی است و می‌تواند بسیار دشوار و دلهره آور باشد. مراقب مشارکت کنندگان در طول روز فیلم برداری باشید و مطمئن شوید که اگر سؤالی دارند یا نیاز به کمک دارند می‌دانند با چه کسی صحبت کنند.

قدردانی خود را با یک حرکت ساده مانند یک کارت تشکر، یک ایمیل پیگیری یا یک کوپن نشان دهید. چنین مواردی، نشانه‌های کوچکی برای قدردانی هستند. همچنین چنین کاری می‌تواند فرصت بسیار مناسبی برای دریافت بازخورد از شرکت کنندگان و کاهش نگرانی درنظر گرفته شود.

منبع: وبسایت charitycomms.org.uk